Gör vad du kan för att skydda ditt hem mot inbrott

Vi har samlat våra tips på hur du kan säkra ditt hem mot inbrott och stoppa tjuven redan innan skadan inträffat. Gå igenom checklistan och se till så att ditt hus har vad som krävs för att hålla objudna gäster borta.

Tio steg mot ett inbrottssäkrat hem

1. Granska ytterdörren, från gångjärn till karm
Se till att ytterdörrarna håller en hög säkerhetsnivå. Om inte, kan du förse dörren med förstärkningsplåt/brytbleck och montera ett extra gångjärn. En ytterdörr bör ha två lås som är skyddade mot uppborrning och en hög dyrk- och kopieringssäkerhet. Både dörr och karm ska vara solida och säkra.

2. Byt ut gamla låscylindrar till nya och installera ”dörröga”
Tänk alltid på vem du lämnar ut nycklar till och se nyckeln som en värdesak. Har du nyligen köpt hus kanske det är idé att byta lås? Undersök låsen och kontrollera att de är godkända. Kan du se vem som står utanför din dörr innan du öppnar? I annat fall kan ett mekaniskt dörröga eller en kamera vara ett bra alternativ.

3. Minska risken för att altandörren bryts upp
Tjuven bryter sig ofta och ostört in genom altandörren, eftersom uteplatsen många gånger är insynsskyddad av häckar, staket och växter. Ytterligare en anledning är att altandörren ofta har ett sämre lås som är lätt att bryta upp. Helst ska dörren ha ett stängningsbeslag (spanjolett) med hakregel och låsbart handtag. Om dörren i sig har en svag konstruktion, kan det vara en idé att byta hela dörren. På altandörr/balkongdörr bör låsning finnas via godkänd nyckel alternativt godkänt kodlås.

4. Se över alla fönster, inifrån och ut
Du kan försvåra för tjuven genom att sätta dit spärranordning och fönsterlås (fönsterlås gör även fönstret barnsäkert). Fönster i entréplan och källaren bör ha gedigna haspar – helst med en särskild haspsäkring samt försedda med fönsterlås. Om de inte behöver öppnas kan du skruva fast dem med vinkelbeslag eller förse dem med galler.

5. Ha förrådet låst
Lås alltid förrådet. Är förrådet öppet kan tjuven använda verktygen du har förvarade där för att ta sig in i ditt hem. Se också till att stegar och andra redskap är undanställda och inlåsta.

6. Klipp häcken
Undvik att gömma ditt hus bakom höga, täta häckar eller staket. Grannen kan faktiskt hålla ett öga på ditt hem när du är bortrest och larma om något skulle inträffa.

7. Låt det se ut som om ni är hemma
En kaffekopp och en uppslagen tidning på soffbordet, obäddade sängar eller lite disk på diskbänken ger tillsammans ett intryck av att någon är hemma. Slå gärna på ljuset och öppna upp persiennerna lite.

8. Tänd och släck lamporna automatiskt
En bra idé är att montera en sensorstyrd lampa eller övervakningskameror som automatiskt slår på om någon närmar sig ditt hus (som kan användas för bevismaterial). Automatisk ljusstyrning stör tjuven och gör det lättare för grannarna att se om det är någon där. Dessutom kan du använda en digital timer som tänder och släcker lampor och slår på radio och TV vid olika tider. Idag finns möjlighet att tända och släcka lampor hemma via mobil APP (exempel SmartPlug).

9. Prata med grannarna
Grannarna kan vara ditt bästa vapen i kampen mot inbrottstjuvarna. Prata ihop er om att hålla koll på varandras hus när ni är borta. Grannsamverkan är en effektiv metod för att förhindra inbrott.

10. Installera ett larm
Larm kan avskräcka tjuven redan från början och är därför en bra investering. Med ditt medlemskap i Villaägarna har du tillgång till ett bra larmpaket genom Sector Alarm. Glöm inte bort att tydligt signalera att ditt hem är larmskyddat (Dna-märkning) och larma på skalskyddet på natten.

Tips! Du kan också ladda hem en checklista som du kan använda för att göra det svårt för tjuven att se om du är hemma eller inte.

Vad ska du göra om du haft inbrott?

Det första du ska göra är att kontakta polisen och rapportera om inbrottet. Rör ingenting innan du har kommit överens med polisen om hur de vill gå vidare. Det kan finnas spår som ska säkras och som kan underlätta utredningen.

Därefter ska du anmäla skadan till ditt försäkringsbolag så att du kan få ersättning för det som har stulits. Genom Villaägarnas FörsäkringsService har du förmånen att teckna en försäkring som täcker dina ägodelar och ditt lösöre, se gärna dina försäkringshandlingar för mer information om högsta ersättningsbelopp. Försäkringen hjälper dig dessutom om du mot förmodan skulle behöva samtalsterapi efter inbrottet. Ring oss på 0771-626 010 för att prata med någon av våra erfarna rådgivare om just dina möjligheter som medlem i Villaägarna.